Són totes les calories iguals?
Tots sabem que menjar massa quantitat de segons quins aliments pot ser contraproduent per a la nostra salut i pel nostre pes corporal. Si pensem a cuidar-nos, segurament el que ens ve al cap és no passar-nos de calories, no menjar aliments massa rics en greixos o sucres i prendre cada dia fruites i verdures. I és que darrere de tot això hi ha una explicació que segur que us pot motivar a millorar la vostra alimentació i la dels vostres fills.
Si us regalessin una planta de les que s’han de regar molt poc, oi que sabeu què passaria si la regueu cada dia amb més aigua de la que necessita? També sabeu que les plantes s’han de cultivar en terrenys rics en nutrients, ja que si no, no creixen bé. És evident. Però de vegades aquestes evidències no les apliquem a la nostra salut. El nostre cos és molt complex i necessita aigua i també hidrats de carboni, proteïnes, una mica de greixos, moltes vitamines i minerals i també altres substàncies com la fibra i els antioxidants dels aliments vegetals. Si en general mengem equilibrat, i sobretot variat, podem aconseguir tots aquests elements imprescindibles.
Bé, passem de la teoria a la pràctica. Com podem afegir riquesa nutricional a la nostra dieta?
Imagineu que esteu preparant el berenar pels nens i que avui toca entrepà de formatge. Per fer-lo més saludable, podeu fer diferents coses. Una és assegurar-vos que poseu el pa integral o un pa que tingui sègol, ja que tindrà més fibra, una altra és escollir un pa de nous que aportarà també l’omega-3 d’aquests fruits secs, i una altra és fer servir tomàquet ratllat per incorporar més vitamines i antioxidants en aquest entrepà. I sabeu què? El millor és que a més de millorar nutricionalment, estarà molt més bo.
I ara, uns exemples molt visuals:
Sabeu que un dolç tipus “dònut” té més calories que 300 grams de raïm!? O que un grapat de llaminadures tenen les mateixes calories que un bon bol de fruita fresca? O que una bosseta petita de patates xips, o snacks similars, té igual o més valor calòric que un grapat de fruits secs? Però el més impactant de tot això és que, d’aquests exemples, les primeres opcions són aliments que hauríem de consumir ocasionalment, ja que aporten molt pocs nutrients, i les segones opcions són aliments que hauríem de consumir diàriament, ja que aporten un gran valor nutricional amb fibres, vitamines i minerals, omega-3, etc. Llavors, les calories que prenen dues persones en un àpat, o a la seva dieta en general, poden ser molt similars, però poden ser molt diferents pel que fa a contingut de nutrients i, evidentment, respecte a efectes a la salut.
I com ho fem per donar el màxim d’elements nutritius al nostre cos i sobretot als nostres fills que estan creixent i encara ho necessiten més?
Introduïu a la seva alimentació els entrepans amb pa integral, les fruites, els fruits secs, els iogurts, les verdures, els llegums, etc. Engresqueu els nens amb un repte: menjar aliments naturals (no processats) de tots els colors. Com més en mengem, millor serà la nostra dieta. Heu menjat avui aliments de color taronja, blau o negre?
Laura Isabel Arranz. Doctora en Alimentació i Nutrició. Fundadora del projecte d’educació alimentària Gana Nutrición. Assessorament nutricional familiar i individual.