L’hummus, un aliment top!
Sou dels que ja han incorporat l’humus en la seva llista de la compra? Sigui quina sigui la resposta, aquí us explico moltes coses sobre aquest deliciós i nutritiu aliment.
L’hummus és una recepta centenària originària de l’Orient Mitjà que s’ha introduït a les cartes d’alguns restaurants, a les neveres de quasi tots els supermercats i que sens dubte ha arribat per quedar-se. La seva popularitat ha crescut moltíssim i és que és un fantàstic plat per menjar en qualsevol moment i per compartir al voltant d’una taula en un aperitiu, dinar o sopar. L’hummus és també un snack ideal per menjar a casa o per endur-se a qualsevol lloc, agrada a tothom, és lleuger, nutricionalment molt ric i es conserva força bé. Per això, també és una molt bona opció pels nens i nenes.
La recepta tradicional de l’hummus consisteix en una barreja cremosa de cigrons cuits, tahina (crema de llavors de sèsam), all, suc de llimona, julivert, un pessic de sal i una altre de comí, pebre vermell i oli d’oliva verge extra. Com veieu, són ingredients molt mediterranis que, en barrejar-se amb un processador d’aliments i servir-se a temperatura ambient, formen una recepta ideal per grans i petits. A més, l’hummus té un gran valor nutricional. Aporta hidrats de carboni d’absorció lenta que ens donaran molta energia que se sostindrà durant hores, també és font de proteïnes vegetals, gràcies als cigrons, és ric en fibra i també conté minerals, com el ferro, el magnesi, el zinc, el calci i algunes vitamines del grup B, especialment àcid fòlic. I per acabar-ho d’arrodonir, l’hummus conté greixos saludables, els monoinsaturats que venen de l’oli d’oliva verge extra i els greixos poliinsaturats de tipus omega-3 per la tahina.
Tot i que és un plat a base de llegums no hi ha cap problema en la seva tolerància, ja que per la seva elaboració, gràcies al toc de comí, es digereix bé, pel que és una opció interessant fins i tot pels més petits (a partir del moment en què ja hem introduït els llegums) i per a les persones que experimenten molèsties al menjar llegums. Per totes aquestes raons, l’hummus és una recepta equilibrada que pot formar part d’una dieta saludable, sense oblidar aquest sabor exòtic que tant ens agrada.
Com el podem introduir en l’alimentació infantil?
L’hummus és una molt bona opció per berenar o com a acompanyament en dinars i sopars. Si el fem servir com a berenar o snack, el podem combinar amb nachos, pa torrat o pa tipus pita o palets (o dips) de verdures crues (crudités) com la pastanaga, el cogombre, el carabassó o l’api. Als nens els encanta menjar aquests aliments sucats en l’hummus i és molt millor opció que no pas altres berenars. En els plats, pot acompanyar tant aliments proteics com la carn blanca o el peix, com aliments vegetals com pot ser un plat de verdura, i inclús pot servir com a salsa en una hamburguesa o en un “burrito” o “fajita”. És molt pràctic sobretot al vespre quan de vegades els més petits estan cansats i amb un plat únic podem fer que tinguin tots els nutrients que necessiten. També hi ha algunes idees amb hummus que fan les verdures més interessants, proveu amb un bon saltat d’arbrets de bròquil que el nen o nena pugui menjar sucats en hummus, un èxit segur!
I si us agrada, en lloc de comprar-lo, el podeu fer a casa, ja que és ben fàcil.
Aquí teniu la recepta 🙂 Bon profit!
Per Laura Isabel Arranz. Assessorament nutricional individual, familiar, per a escoles i restaurants. Dietista-nutricionista CAT00142