Com millorar els vincles afectius amb els nostres fills quan hi ha un procés de divorci pel mig.
Els estils de vida actuals suposen nous reptes per als pares però també per als professionals de la salut mental infantil. Actualment podem afirmar amb contundència que molts dels problemes que són motiu de consulta en els gabinets de psicologia infantil tenen el seu origen i es mantenen a partir de determinades dinàmiques i vivències familiars. El nen que reclama constantment l’atenció dels pares, l’oposicionista, el que emmalalteix sovint, el que de sobte deixa de treure bones notes, entre altres situacions, poden ser el reflex d’un malestar emocional en el nen o desatenció afectiva que no troba canal d’expressió per altres vies més normalitzades.
Una de les situacions habituals avui dia i que suposa un factor de risc important per l’autoestima i la integritat emocional dels nostres fills, són els processos de divorci. Encara que, en alguns casos, la separació pugui estar justificada pel deteriorament general de les relacions de parella, sempre hi ha un impacte emocional en els petits.
Per evitar que el vincle afectiu, entre pares i fills es vegi deteriorat pel divorci, serà necessari treballar el següent:
- Buscar temps per escoltar i entendre les seves preocupacions.
- Ser capaços de percebre les necessitats d’atenció afectiva dels nostres fills (una abraçada, elogis, etc…).
- Intentar que els nostres fills aprenguin a identificar les seves emocions perquè així les puguin canalitzar degudament. Com buscar activitats per fer tots plegats, facilitar el diàleg preguntant per les coses que fan durant el dia (escola, deures, companys, amics.), etc.
I el que hem d’evitar és caure en l’error de:
- Utilitzar el fill com un aliat en contra de l’altre o com a eina de xantatge.
- Parlar malament de l’altre o culpabilitzar-lo. Evitar la manipulació emocional.
- Intentar comprar el seu afecte o compensar amb regals.
- Crear dubtes sobre el seu futur o entrar en contradiccions amb el que li manifesta l’altra part al fill.
- No enganyar. Segons la seva edat, el nen té dret a saber quina és la situació i com serà el seu futur a partir d’ara.
- Evitar noves situacions de discussions davant dels fills ja siguin presencials com per telèfon.
- Si el fill està en règim compartit, intentar suavitzar la transició d’una llar a l’altre.
Sigui com sigui, els fills de pares separats han de ser ajudats emocionalment i els professionals hem de reforçar el treball de vinculació seguint les pautes que anteriorment s’exposen.
Per Judith de Gea. Psicòloga Clínica Infantil i Juvenil. Col. 19097.